… like the real Taco
Който ме познава, знае че съм вманиачена във всякаква храна – влюбена съм, обожавам, умирам си за нея и още повече обичам да я готвя. И понеже съм толкова… ентусиазирана на тема подправки и различни вкусове, преди 10-на години реших да се разровя за рецептичка за така нашумялото в последно време Тако. Не съм я давала на никого, защото си беше „моето нещо“ (ех, каква съм стисличка), но не мисля, че е редно да продължавам да я крия. Стига толкова обяснения, ето рецептата:
1 част:
1 ½ кг флейка
⅓ чаша бял оцет (или балсамов)
½ чаша соев сос
4 скилидки чесън, наситнени
2 изстискани лимона
½ чаша зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. бял пипер
1 ч.л. чесън на прах
2 ч.л. чили
1 ч.л. риган
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
2 част:
Carne Asada Tacо
1 част:
1 ½ кг флейка
⅓ чаша бял оцет (или балсамов)
½ чаша соев сос
4 скилидки чесън, наситнени
2 изстискани лимона
½ чаша зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. бял пипер
1 ч.л. чесън на прах
2 ч.л. чили
1 ч.л. риган
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер
2 част:
1 глава лук, нарязана на ситно
½ чаша нарязан пресен магданоз
1 изстискан лимон
3 част:
2 големи домата, нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана на четири
4 скилидки чесън, белени
4 сушени чили чушлета ♥
допълнително:
1 пакет царевични питки (или тези за дюнери)
2 лимона, нарязани на четвъртини
① Поставете месото в голям стъклен съд. Смесете първата част от съставките и ги добавете в съда с месото. Обърнете веднъж, за се потопят и двете страни, покрийте с прозрачно фолио и мариновайте за 3 до 8 часа.
② В малка купа смесете втората част от съставките и ги оставете в хладилника.
③ Загрейте тиган до средна температура и запечете чили чушлетата за малко. След това ги сложете в купичка с вода и ги оставете да киснат около 30 минути преди да ги извадите. Загрейге фурната до 220°C. Поставете третата част от съставките (заедно с лютите чушлета) в тавичка. Печете във фурната за 20 минути, но внимавайте да не прегорят. След това поставете зеленчуците в пасатор, сложете сол и пипера на вкус и пасирайте докато се получи еднородна смес.
④ В голям тиган загрейте малко олио и нарежете маринованото месо на кубчета. Гответе, разбърквайки постоянно, докато месото е готово и по-голямата част от течността се изпари.
⑤ В тигана от чушките затоплете питките от двете страни, за да омекнат. След това ги поставете в чиния и сложете част от месото върху тях. Поръсете с лучената смес (тази, която по-рано оставихте в хладилника) и на вкус от салцата. Гарнирайте с резени лимон.
½ чаша нарязан пресен магданоз
1 изстискан лимон
3 част:
2 големи домата, нарязани на ситно
1 глава лук, нарязана на четири
4 скилидки чесън, белени
4 сушени чили чушлета ♥
допълнително:
1 пакет царевични питки (или тези за дюнери)
2 лимона, нарязани на четвъртини
① Поставете месото в голям стъклен съд. Смесете първата част от съставките и ги добавете в съда с месото. Обърнете веднъж, за се потопят и двете страни, покрийте с прозрачно фолио и мариновайте за 3 до 8 часа.
② В малка купа смесете втората част от съставките и ги оставете в хладилника.
③ Загрейте тиган до средна температура и запечете чили чушлетата за малко. След това ги сложете в купичка с вода и ги оставете да киснат около 30 минути преди да ги извадите. Загрейге фурната до 220°C. Поставете третата част от съставките (заедно с лютите чушлета) в тавичка. Печете във фурната за 20 минути, но внимавайте да не прегорят. След това поставете зеленчуците в пасатор, сложете сол и пипера на вкус и пасирайте докато се получи еднородна смес.
④ В голям тиган загрейте малко олио и нарежете маринованото месо на кубчета. Гответе, разбърквайки постоянно, докато месото е готово и по-голямата част от течността се изпари.
⑤ В тигана от чушките затоплете питките от двете страни, за да омекнат. След това ги поставете в чиния и сложете част от месото върху тях. Поръсете с лучената смес (тази, която по-рано оставихте в хладилника) и на вкус от салцата. Гарнирайте с резени лимон.
Няма коментари:
Публикуване на коментар