20 ноември, 2015

Сланина - защо пък не?


(особено през зимата)

Сланината е доста калорична и бързо засищаща животинска мастна тъкан, която от край време присъства на българската трапеза. Особено през зимата, когато човек има нужда от повече енергия, за да се стопли. Но в нея има и витамини (от групите А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В12, D, E, F), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк, селен), аминокиселини (аланин, аргинин, валин, глицин, пролин, треонин), органични киселини (аспаргинова и глутаминова) и арахидонова киселина (от групата на ненаситенте мазнини).

И така се получава, че докато си хапваме сланинка, реално:

- укрепваме имунната си система и подпомагаме черния си дроб (както вече споменахме, е богата на селен);

- регулираме възпалителните процеси, както и състоянието на бронхите, червата и много други (благодарение на съдържащата се в сланината арахидонова киселина);

- а на всичкото отгоре намаляваме и нивото на холестерола (лецитинът, в съчетание с мастноразтворимите витамини A, D и C и полиненаситените мастни киселини, води до извеждането на холестерола от вече образувалите се холестеринови плаки).

Сланината би могла да се използва и като външно лекарство, за мазане – помага при термични изгаряния, измръзване и повърхностни рани. Използва се дори и по време на диети за отслабване (say whaaat), пък аз ви я препоръчвам най-вече по време на празници. Не само, защото е вкусна, но и защото помага за намаляване токсичното въздействие на алкохола върху организма. Или казано по-просто: пиете алкохол и хапвате сланинка => няма да се напиете толкова много, прочиствате черния си дроб и на следващата сутрин не ви мъчи махмурлук.

Но (винаги трябва да има едно „но“) – колкото и ползи да има от сланината, все пак не трябва да прекаляваме с нея... или да я разглеждаме като основно средство за контролиране на холестерола. Логично е, че честа консумация на сланинка и малко движение не е оптимална комбинация (мазнини, нарушение на метаболизма, заболявания на сърцето, сещате се).



Малко повече за арахидоновата киселина

Арахидоновата киселина е полиненаситена омега 6 мастна киселина, част от клетъчната мембрана, подобрява имунитета, силен антиоксидант е и участва в  обмяната на холестерина (помага да се формира добрия холестерол). Осигурява енергия за работата на клетъчните мембрани и помага за бързото възстановяване при претоварване. Открива се в изобилие при чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан, а и поддържа хормоналния баланс. Колко хубава мастна киселина само! И най-доброто: 2% от състава на сланината е, което е доста повече отколкото при кравето масло.




ПП: Твърди се, че ако сънувате как режете сланина, това е добър знак – ще ви очакват богатство и здраве… или просто ви се хапва нещо вкусничко, като например сланинка с препечена на огън филийка. И чаша вино, за едно прекрасно зимно изживяване в планината или вкъщи пред камината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар