11 ноември, 2017

Палатка proved рецептички - Pt. 2

Настана време и за втората част с любимите ми палаткаджийски рецепти, където всъщност съм поместила и най-любимата ми от тях. След Part one, където трябваше да боравите с повече приспособления от типа на Primus / газова бутилка и тенджерки, сега нещата ще са една идея по-лесни.

Hint: Реално има доста съставки, които през правилния сезон можете да намерите и в близост до къмпинга си, неща от типа на ядки, касис, ягоди, къпини, боровини, малини, ябълки, круши, кайсии, мента, че дори и див лук… НО – не забравяйте кресона !!! (това се отнася особено специално за всеки, който ме е питал какво по дяволите е кресон и защо точно го мъкна със себе си) Е, моят в случая е сушен, но пак върши работа.

А ето и рецептите:





Салата Консервна
 

1 консерва царевица
1 консерва червен боб
2 червени чушки
3 стръка пресен лук
½ връзка магданоз
2 домата
лимонов сок
1 авокадо

→ Зеленчуците се нарязват и се добавят към останалите съставки. Овкусява се лимонов сок, сол и пипер и всичко се разбърква.


Лятна салата
 
½ малка диня, нарязана на кубчета
шепа пресен кресон (ако има)
1 глава бял лук, нарязан на кръгчета
1 краставица, нарязана на половинки
2 с.л. прясна мента, наситнена
1 с.л. риган, наситнен
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. зехтин
щипка сол
½ чаша натрошено сирене, за поръсване

→ Първите четири съставки се смесват в купа. Останалите съставки (без сиренето) се забъркват отделно. Салата се залива с получения дресинг и се поръсва със сиренето.


Картофки във фолио
3-4 средни картофа
1 глава лук
1 с.л. масло или олио
сол и черен пипер
други подправки по желание
алуминиево фолио

→ Картофите се режат на големи кубчета, а лукът на лентички. Поръсват се с маслото и подправките и се слагат на голямо парче алуминиево фолио. Фолиото се нагъва по два пъти от всеки край, за да е добре затворено. Пече се на скара около 30-35 мин.


5-star пържоли
 
2 свински пържоли, по-тънки
сол и пипер
алуминиево фолио
масло или олио
1 лимон
зеленчуци (чушки, лук, магданоз)

→ Пържолите се овкусяват със сол и пипер от двете страни.
→ Върху голямо парче алуминиево фолио се слага малко масло и в средата се поставя пържолата. Върху нея се поръсва магданоз и най-отгоре се слагат 1-2 резена лимон.
До пържолата се нареждат зеленчуците по желание, отново се слага малко масло и фолиото се прегъва, така че всичко да е затворено добре.
→ Пече се на скара по 5-10 мин. на страна.


Хляб на пръчка (най-любимата ми рецепта)
 
2 чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
¼ чаша олио
¾ чаша топла вода

→ Сухите съставки се смесват (а може да си ги носите и вече смесени) и към тях се добавят водата и олиото.
→ Полученото тесто се разделя на няколко части, които се увиват около почистена пръчка и се пекат 5-10 мин. над огъня.


Best овесени ядки ever
2 чаши нарязани ягоди
¾ чаша прясно мляко
½ чаша кисело мляко (или намачкан банан)
1 чаша овесени ядки
2 с.л. захар или мед
щипка сол

→ Чаша и половина от ягодите се намачкват с вилица, а другите се запазват за украса. Добавят се останалите съставки и всичко се разбърква добре. Оставя се да престои малко и се украсява с останалите ягоди. Можете да добавите и няколко листенца мента.


Viva la sangria
1 бутилка бяло вино
1-2 чаши ябълков сок
1-2 чаши газирана вода
2 ябълки (червена и зелена)
2 портокала
1 чаша дребни плодове (малини, боровинки, касис и тн.)

→ Портокалите се режат на кръгчета и след това на половинки (заедно с кората), а ябълките на кубчета. Всички съставки се смесва в купа.

И понеже съм си аз – пак един бонус, за влюбените и в динята:

Nom nom

Няма коментари:

Публикуване на коментар