Настана време и за втората част с любимите ми палаткаджийски рецепти, където всъщност съм поместила и най-любимата ми от тях. След Part one, където трябваше да боравите с повече приспособления от типа на Primus / газова бутилка и тенджерки, сега нещата ще са една идея по-лесни.
Hint: Реално има доста съставки, които през правилния сезон можете да намерите и в близост до къмпинга си, неща от типа на ядки, касис, ягоди, къпини, боровини, малини, ябълки, круши, кайсии, мента, че дори и див лук… НО – не забравяйте кресона !!! (това се отнася особено специално за всеки, който ме е питал какво по дяволите е кресон и защо точно го мъкна със себе си) Е, моят в случая е сушен, но пак върши работа.
А ето и рецептите:
Hint: Реално има доста съставки, които през правилния сезон можете да намерите и в близост до къмпинга си, неща от типа на ядки, касис, ягоди, къпини, боровини, малини, ябълки, круши, кайсии, мента, че дори и див лук… НО – не забравяйте кресона !!! (това се отнася особено специално за всеки, който ме е питал какво по дяволите е кресон и защо точно го мъкна със себе си) Е, моят в случая е сушен, но пак върши работа.
А ето и рецептите:
Салата Консервна
▪ 1 консерва царевица
▪ 1 консерва червен боб
▪ 2 червени чушки
▪ 3 стръка пресен лук
▪ ½ връзка магданоз
▪ 2 домата
▪ лимонов сок
▪ 1 авокадо
→ Зеленчуците се нарязват и се добавят към останалите съставки. Овкусява се лимонов сок, сол и пипер и всичко се разбърква.
Лятна салата
▪ шепа пресен кресон (ако има)
▪ 1 глава бял лук, нарязан на кръгчета
▪ 1 краставица, нарязана на половинки
▪ 2 с.л. прясна мента, наситнена
▪ 1 с.л. риган, наситнен
▪ 2 с.л. лимонов сок
▪ 2 с.л. зехтин
▪ щипка сол
▪ ½ чаша натрошено сирене, за поръсване
→ Първите четири съставки се смесват в купа. Останалите съставки (без сиренето) се забъркват отделно. Салата се залива с получения дресинг и се поръсва със сиренето.
Картофки във фолио
▪ 1 глава лук
▪ 1 с.л. масло или олио
▪ сол и черен пипер
▪ други подправки по желание
▪ алуминиево фолио
→ Картофите се режат на големи кубчета, а лукът на лентички. Поръсват се с маслото и подправките и се слагат на голямо парче алуминиево фолио. Фолиото се нагъва по два пъти от всеки край, за да е добре затворено. Пече се на скара около 30-35 мин.
5-star пържоли
▪ сол и пипер
▪ алуминиево фолио
▪ масло или олио
▪ 1 лимон
▪ зеленчуци (чушки, лук, магданоз)
→ Пържолите се овкусяват със сол и пипер от двете страни.
→ Върху голямо парче алуминиево фолио се слага малко масло и в средата се поставя пържолата. Върху нея се поръсва магданоз и най-отгоре се слагат 1-2 резена лимон.
→ До пържолата се нареждат зеленчуците по желание, отново се слага малко масло и фолиото се прегъва, така че всичко да е затворено добре.
→ Пече се на скара по 5-10 мин. на страна.
Хляб на пръчка (най-любимата ми рецепта)
▪ 2 чаши брашно→ Пече се на скара по 5-10 мин. на страна.
Хляб на пръчка (най-любимата ми рецепта)
▪ 2 ч.л. бакпулвер
▪ 2 с.л. захар
▪ 1 ч.л. сол
▪ ¼ чаша олио
▪ ¾ чаша топла вода
→ Сухите съставки се смесват (а може да си ги носите и вече смесени) и към тях се добавят водата и олиото.
→ Полученото тесто се разделя на няколко части, които се увиват около почистена пръчка и се пекат 5-10 мин. над огъня.
Best овесени ядки ever
▪ ¾ чаша прясно мляко
▪ ½ чаша кисело мляко (или намачкан банан)
▪ 1 чаша овесени ядки
▪ 2 с.л. захар или мед
▪ щипка сол
→ Чаша и половина от ягодите се намачкват с вилица, а другите се запазват за украса. Добавят се останалите съставки и всичко се разбърква добре. Оставя се да престои малко и се украсява с останалите ягоди. Можете да добавите и няколко листенца мента.
Viva la sangria
▪ 1-2 чаши ябълков сок
▪ 1-2 чаши газирана вода
▪ 2 ябълки (червена и зелена)
▪ 2 портокала
▪ 1 чаша дребни плодове (малини, боровинки, касис и тн.)
→ Портокалите се режат на кръгчета и след това на половинки (заедно с кората), а ябълките на кубчета. Всички съставки се смесва в купа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар