С идването на есента и рязкото спадане на температурите
случаите на настинки и грип стават все по-чести. Затова е и особено важно да
укрепнем имунната си система, за да можем да посрещнем и изкараме не само
есента, но и зимата здрави (oh Gawd, I sound so scientifical and stuff). И
вместо да се тъпчем с какви ли не хапченца и прахченца, когато го закъсаме –
защо просто не си направим една джинджифилена отвара (много я харесвам тази
думичка „отвара“) и решим проблемите си по един по-евтин, по-вкусен и
по-приятен начин.
Ок, ок, признавам – може би не всеки би харесал вкуса на
джинджифила, но защо пък да не пробвате. Няма да ви пълня главите с
всичките му полезни свойства, които можете да прочетете навсякъде, но пък ще
споделя какво обичам да го правя този (познат от коледните сладки) симпатяга. И
така, какво ще ви трябва:
• джинджифил, едно малко
парченце около 5см.
е напълно достатъчно
• лимон
• мед
• куркума
• черен пипер, по желание
Wat do? Като начало белите джинджифилчето с помощта на лъжица
(ще видите колко е лесно), след което трябва да го наситните. Ако много ви се
занимава можете да използвате нож или ренде, но любимият ми метод е добрата
стара преса за чесън a.k.a. преса за джинжифил. По този начин хем ще стане по-бързо,
хем няма да се опасявате от остри предмети, хем няма да се дразните на
по-жилавите части от джинджифила. Та, режете симпатягата на няколко парчета,
подходящи за пресата и действате (без да изхвърляте по-твърдите остатъци –
съберете ги в една чашка, залейте с гореща вода и оставете да престои докато
приключите с приготвянето на отварата). След като приключите с пресоването на
джинджифила, добавете 2-3 пъъълни супени лъжици мед, 2-3 чаени лъжички куркума,
сок от половин или един лимон (зависи колко е сочен) и по желание една щипка черен
пипер. Разбърквате, докато получите хомогенна смес.
И преди да попитате – да, сока от лимон можете да
добавяте и отделно, на всяко сипване, както и да го замените с аскорбинова киселина a.k.a. витамин С на
прах.
Voilà, това беше всичко! Можете да съхранявате отварата в
бурканче в хладилника, като ви препоръчвам всеки ден да пиете поне веднъж от
нея. А как става това? Просто си правите една билково запарка (от тези хубавите
български билки, които е най-добре сами да сте си набрали… но работим с каквото
имаме) или пълните една чаша с топла вода и добавяте 1-2 лъжички от
джинджифиловата смес. Уникално вкусно, ароматно, полезно и загряващо!
И преди да забравя – сега е моментът да се върнете към
онези по-твърди неща, които останаха в джинджифиловата преса и заляхте с гореща
вода. Можете да прецедите овкусената вода, да добавите малко лимонов сок и да
си я изпиете преди работа или преди лягане… или просто така, като награда за
свършената работа.
За физическите упражнения, планините и чистия въздух си
знаете. Комбинирайте ги с отварата и си изкарайте страхотно и през не така
топлите дни!
NB! Прочетете все пак и за възможните странични ефекти от
консумацията на джинджифил и куркума, понеже не се препоръчват за всички (напр.
при жлъчно заболяване, язва, прием на антикоагуланти).
Източници
(картинки):
Няма коментари:
Публикуване на коментар