09 октомври, 2015

Настинки? Блях!


С идването на есента и рязкото спадане на температурите случаите на настинки и грип стават все по-чести. Затова е и особено важно да укрепнем имунната си система, за да можем да посрещнем и изкараме не само есента, но и зимата здрави (oh Gawd, I sound so scientifical and stuff). И вместо да се тъпчем с какви ли не хапченца и прахченца, когато го закъсаме – защо просто не си направим една джинджифилена отвара (много я харесвам тази думичка „отвара“) и решим проблемите си по един по-евтин, по-вкусен и по-приятен начин.

Ок, ок, признавам – може би не всеки би харесал вкуса на джинджифила, но защо пък да не пробвате. Няма да ви пълня главите с всичките му полезни свойства, които можете да прочетете навсякъде, но пък ще споделя какво обичам да го правя този (познат от коледните сладки) симпатяга. И така, какво ще ви трябва:
 • джинджифил, едно малко
 парченце около 5см.
 е напълно достатъчно

 • лимон

• мед

• куркума

• черен пипер, по желание


Wat do? Като начало белите джинджифилчето с помощта на лъжица (ще видите колко е лесно), след което трябва да го наситните. Ако много ви се занимава можете да използвате нож или ренде, но любимият ми метод е добрата стара преса за чесън a.k.a. преса за джинжифил. По този начин хем ще стане по-бързо, хем няма да се опасявате от остри предмети, хем няма да се дразните на по-жилавите части от джинджифила. Та, режете симпатягата на няколко парчета, подходящи за пресата и действате (без да изхвърляте по-твърдите остатъци – съберете ги в една чашка, залейте с гореща вода и оставете да престои докато приключите с приготвянето на отварата). След като приключите с пресоването на джинджифила, добавете 2-3 пъъълни супени лъжици мед, 2-3 чаени лъжички куркума, сок от половин или един лимон (зависи колко е сочен) и по желание една щипка черен пипер. Разбърквате, докато получите хомогенна смес.

И преди да попитате – да, сока от лимон можете да добавяте и отделно, на всяко сипване, както и да го замените с аскорбинова киселина a.k.a. витамин С на прах.


Voilà, това беше всичко! Можете да съхранявате отварата в бурканче в хладилника, като ви препоръчвам всеки ден да пиете поне веднъж от нея. А как става това? Просто си правите една билково запарка (от тези хубавите български билки, които е най-добре сами да сте си набрали… но работим с каквото имаме) или пълните една чаша с топла вода и добавяте 1-2 лъжички от джинджифиловата смес. Уникално вкусно, ароматно, полезно и загряващо!

И преди да забравя – сега е моментът да се върнете към онези по-твърди неща, които останаха в джинджифиловата преса и заляхте с гореща вода. Можете да прецедите овкусената вода, да добавите малко лимонов сок и да си я изпиете преди работа или преди лягане… или просто така, като награда за свършената работа.

За физическите упражнения, планините и чистия въздух си знаете. Комбинирайте ги с отварата и си изкарайте страхотно и през не така топлите дни!



 

NB! Прочетете все пак и за възможните странични ефекти от консумацията на джинджифил и куркума, понеже не се препоръчват за всички (напр. при жлъчно заболяване, язва, прием на антикоагуланти).
 

Източници (картинки):


Няма коментари:

Публикуване на коментар