Let’s talk about something hot today!
Нещо, което почти постоянно имам около себе си, а
именно – лютото! Направо си умирам за него, все едно съм пристрастена. Или пък
направо съм си, защото когато хапваме лютичко в мозъка ни се активира центърът
за болка, която пък организмът ни се опитва да намали, изливайки какво – ендорфин,
хормонът на щастието. Така започваме да ядем по-голямо количество люто,
свикваме с усещането, иска ни се нещо още по-люто. И хоп, имаме си механизъм на
пристрастяване. Но за влияние на лютото върху организма ще си поговорим
по-късно.
Що е то капсаицин и какво общо има със сковила?
Лютите чушки варират от сладникави до
убийствено люти и това се дължи на съдържащия се в тях капсаицин. В чисто
състояние капсаицинът изглежда като кристален прах, без цвят и мирис, образуван
е от седем свързани алкалоида, топи се при температура от 65° С, слабо
разтворим е във вода и тн. и тн.
Капсаицинът се измерва в сковили,
следоватено с тяхна помощ определяме колко люта е всъщност лютата чушка. Използваната
скала на Сковил е кръстена на американския химик Wilbur Lincoln Scoville, който всъщност е измислил метод за тестване лютивината на чушките
(Уааау!). Преди измерването се е правело с екстракт от люти чушки, смесван с
подсладена вода, а сега за целта използваме ултра-гига-мега модерни и доста
по-прецизни електронни уреди.
Разнообразие да има
В света съществуват над 3500 разновидности на люти чушки. И от тях
победител и успял да влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-люта чушка
в света, е сортът Naga Jolokia (Bhut Jolokia, Ghost Chili или Cobra Chili). Повече за различните сортове можете да прочетете тук, а долу можете и нагледно да видите съдържанието
на капсаицин в някои от тях:
Защо лютото е и полезно?
- малко калории и много
витамини: в 100 г люти чушки има 40 калории, високо съдържание на бета-каротин
и витамин С, колкото в 1 кг лимони;
- зарежда с енергия и подобрява физическата
активност;
- намалява болката;
- влияе като афродизиак;
- подобрява съня;
- спомага за регулираното на киселините в стомаха и
ускорява метаболизма;
- понижава нивата на кръвната захар;
- спомагат за повишаването на
кръвообращението, намаляването на холестерола и предпазването от инсулт;
- а според изследвания на Нотингамския университет капсаицинът
притежава способността да унищожава раковите клетки, а статистиката на СЗО
показва, че в страните, където се консумират
повече люти чушки, процентът на починалите от онкологични заболявания е по-нисък
в сравнение с останалите.
Ууупс, май прекалих!
![]() |
Have some Bhut Jolokia |
Ако се случи да прекалите с лютото, да попаднете
на необичайно люта чушка или просто да изгубите някой бас – вземете
най-близкото прясно мляко и действайте (както вече беше написано - капсаицинът
е слабо разтворим във вода, така че тя само ще влоши ситуацията). Ако нямате
прясно мляко или някое негово производно под ръка, може да се опитате и с
алкохол, той също би трябвало да помогне.
Препоръчвам (Kally seal of approval):
Chilli Hills – едни страхотни хора, със страхотна идея и още по-страхотни комбинации
от отгледани в България люти чушки! Определено си заслужава да разгледате какво
предлагат. Аз лично вече ги сънувам тези техни комплекти, идеални за
ежедневието или извънредни ситуации, като например зомби апокалипсис (дори са
кръстени подходящо: „Survival Chilli Kit“).
Източници (картинки):
Няма коментари:
Публикуване на коментар